Restauracja ze śląskim jedzeniem


Restauracja ze śląskim jedzeniem to dość specyficzne miejsce. W Polsce istnieje dużo różnych lokalnych kultur. Ta Śląska jest zdecydowanie najpopularniejsza. Wielu ludzi ciekawi co można tam zjeść. Poniżej przedstawiamy krótki spis Śląskich potraw.

Najbardziej popularnym śląskim daniem jest Rolada z kluskami i czerwoną kapustą. Mięso, z jakiego jest wykonana to wołowina. W środku znajdziemy boczek lub kiełbasę, cebulkę i musztardę. Bardzo ważnym dodatkiem do niej jest sos pieczeniowy, który nadaje całemu daniu odpowiedniego smaku. Kluski śląskie znają chyba wszyscy. Są popularne nie tylko na Śląsku. Oprócz nich na talerz wędruje czerwona kapusta — ugotowana i posiekana. Przyprawiona jest octem, solą i pieprzem.

Następnym regionalnym daniem jest żur śląski. Jest on kwaśny, gesty i pożywny. Przyprawia się go pieprzem i solą. Jako dodatki do niego trafiają kiełbasa, boczek i ziemniaki. Jego popularność zawdzięczamy górnikom, którzy po ciężkiej pracy wracali do domów i chcieli zjeść coś, co nasyci ich głód.
Sprawdź również: Komorniki restauracja.